Μαρία Εκλεκτού

Μαρία Εκλεκτού

Η Μαρία Εκλεκτού ξεκίνησε τις σπουδές της στο βιολί σε ηλικία επτά ετών στην Καβάλα. Η στήριξη από το μουσικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε αποτέλεσε εφαλτήριο για την μετέπειτα πορεία της. Οι μουσικές σπουδές της ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και συνέχισε με αδιάκοπες συμμετοχές σε μουσικές εκδηλώσεις, ατομικά ρεσιτάλ όπως και σε διαγωνισμούς βιολιού.

Οι μουσικές σπουδές της ξεκίνησαν στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας από όπου αποφοίτησε με πτυχίο βιολιού και με βαθμό «‘Άριστα Παμψηφεί»  από την τάξη του Ε. Παπαδημήτρη. Κατόπιν, συνέχισε με δίπλωμα βιολιού, «Άριστα Παμψηφεί» και Α΄ Βραβείο στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης καθώς και πτυχία στα ανώτερα θεωρητικά στις τάξεις Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας με γενικό βαθμό «Άριστα».

Έχει πάρει υποτροφία από το Δ.Ω.Κ για την επίδοσή της στο βιολί και έχει εμφανιστεί ως σολίστ επανειλημμένα με την ορχήστρα του ωδείου.

Διακρίθηκε με Α’ έπαινο και με Α’ Βραβείο στο Διαγωνισμό βιολιού του Σ.Α.Ω.Θ. καθώς και με την Α’ θέση ανάμεσα στους υποψηφίους της Ελλάδας στο διαγωνισμό για την Ορχήστρα Νέων της Μεσογείου και για την Ορχήστρα της Ε.Ε.

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή σεμινάρια βιολιού και ορχήστρας με τους Τ. Αποστολίδη, Γ. Δεμερτζή, J. Lewis, N. Laschwilli, T. Gabora, F. Agostini, Χ. Πολυζωίδη, Κ. Γαλιλαία, Λ. Καβάκο και Σ. Καφαντάρη στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η μουσική της εμπειρία, στα πλαίσια της ενασχόλησής της στο χώρο της Μουσικής Δωματίου και των μικρών οργανικών συνόλων την έχει βοηθήσει να κάνει σημαντικές συνεργασίες και παρουσιάσεις μουσικών έργων.

Υπήρξε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και από το 2001 είναι μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.