Fortissimo : «Η μουσική είναι μια συνεχής μαθητεία»

Fortissimo : «Η μουσική είναι μια συνεχής μαθητεία»

Fortissimo : «Η μουσική είναι μια συνεχής μαθητεία»

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Τον πρώτο τους δίσκο έβγαλαν πρόσφατα οι Fortissimo. Λέγεται «:adore» περιλαμβάνει ορχηστρικά κομμάτια και ενώ το πρώτο single που κυκλοφορεί ήδη on line είναι το «adoration». Η Μαρία Εκλεκτού και η Μαρία Μητριζάκη στο βιολί, η Κέλυ Βασιλειάδου στη βιόλα και η Σύλβια Σουπίλα στο βιολοντσέλο δημιούργησαν πριν λίγα χρόνια τις Fortissimo, το πρώτο γυναικείο ηλεκτρικό κουαρτέτο εγχόρδων στην Ελλάδα που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. «Ξεκινήσαμε ως κουαρτέτο εγχόρδων με φυσικά όργανα, ωστόσο οι μουσικές μας ανησυχίες και πειραματισμοί μας οδήγησαν το 2005 στην δημιουργία του ηλεκτρικού κουαρτέτου εγχόρδων», μάς ανέφεραν οι ίδιες σε συνέντευξη που μας παραχώρησαν με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου τους. Μίλησαν για τη μουσική που «είναι ένα ανεξάντλητο «ορυχείο», μια συνεχής μαθητεία», για την περίοδο του εγκλεισμού, αλλά και για τις συναυλίες που θα είναι φέτος διαφορετικές. Σίγουρα πάντως τόνισαν ότι «ο κόσμος έχει ανάγκη τη μουσική».

-Τι περιλαμβάνει ο πρώτος σας δίσκος, το “Adore»;

-Η χαρά μας απερίγραπτη που μετά από τόσα χρόνια πορείας στον χώρο κρατάμε στα χέρια μας τον πρώτο μας δίσκο με τίτλο :adore!

Το album μας περιλαμβάνει κλασικά, pop, rock, dance και Middle Eastern ακούσματα δοσμένα με μια ολόφρεσκη και δυναμική ενορχήστρωση. Είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς, κατά την οποία πολλοί αγαπημένοι φίλοι και συνεργάτες συνεισέφεραν με ζήλο και αυταπάρνηση και τους ευχαριστούμε απέραντα γι’ αυτό.
Τα κομμάτια μας είναι όλα πρωτότυπα και τα υπογραφούν τρεις βραβευμένοι και καταξιωμένοι άγγλοι συνθέτες οι Dave Mc Gerty, David S Mc Gerty και Tony Hiller.

-Έχει προηγηθεί μια περίοδος παύσης πολλών καλλιτεχνικών δράσεων λόγω της πανδημίας. Πώς σας βρήκε αυτή η νέα συνθήκη;

-Το δύσκολο διάστημα του εγκλεισμού υπήρξε για μας άκρως δημιουργικό και γενεσιουργό. Η μουσική είναι ένα ανεξάντλητο «ορυχείο», μια συνεχής μαθητεία. Εκμεταλλευόμενες λοιπόν αυτή την συνθήκη επικεντρωθήκαμε στη μελέτη, στην ενορχήστρωση νέων κομματιών, στον εμπλουτισμό κι ανανέωση του ρεπερτορίου μας και στην αποπεράτωση όλων των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του πρώτου μας άλμπουμ. Φύσει αισιόδοξες, βρίσκουμε πάντα ευκαιρίες και διεξόδους ακόμη και σε συνθήκες κρίσης.

-Δειλά δειλά άρχισαν οι πρώτες εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους. Πώς μπορούν οι μουσικοί να ανταπεξέλθουν στη νέα εποχή του κορωνοϊού;

-Ο τομέας του πολιτισμού παγκόσμια και δη της μουσικής βιομηχανίας, που στηρίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της στις ζωντανές εμφανίσεις, πλήττεται σημαντικά. Ο χώρος έχει βρεθεί αρκετές φορές στο παρελθόν σε δυσμενείς συνθήκες και έχει μάθει να προσαρμόζεται και να πηγαίνει μπροστά. Οι καινούριες συνθήκες απαιτούν την λήψη των απαραίτητων προφυλάξεων, ωστόσο χωρίς κανένα συμβιβασμό στην ποιότητα. Η συναυλιακή εμπειρία θα είναι αλλιώτικη φέτος, χωρίς αμφιβολία, αλλά ο κόσμος έχει ανάγκη τη μουσική και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ζωντανά πολλά όμορφα μουσικά projects.

-Είστε το πρώτο γυναικείο ηλεκτρικό κουαρτέτο εγχόρδων στην Ελλάδα. Πότε, πού και πώς αποφασίσατε να κάνετε το γκρουπ;

-Η φιλία που μας συνέδεε απ την παιδική ηλικία καθώς κι η αγάπη μας για την μουσική , μάς κατηύθυναν στην εκπλήρωση ενός παιδικού ονείρου, τη δημιουργία των fortissimo. Ξεκινήσαμε την μουσική μας διαδρομή ως κουαρτέτο εγχόρδων με φυσικά όργανα, ωστόσο οι μουσικές μας ανησυχίες και πειραματισμοί μας οδήγησαν το 2005 στην δημιουργία του ηλεκτρικού κουαρτέτου εγχόρδων.

-Γιατί Fortissimo; Πώς επιλέξατε το όνομα;

-Ο όρος Fortissimo στη μουσική είναι μια ένδειξη δυναμικής αγωγής που αναφέρεται στην ένταση του ήχου και σημαίνει πολύ δυνατά. Επιλέξαμε το όνομά μας ισορροπώντας ανάμεσα στον δυναμισμό του fortissimo και το λογοπαίγνιο του fo(u)rtissimo μιας και είμαστε τέσσερις. Ως Fortissimo λοιπόν ζούμε στον υπερθετικό βαθμό τη χαρά και τη συγκίνηση που μας προσφέρει κάθε μουσική μας συνεύρεση και παράσταση.

-Ποιοι οι στόχοι και τα όνειρά σας;

-Στη ζωή πορευόμαστε με την καρδιά, το μυαλό, τα μάτια ανοιχτά και τις μουσικές κεραίες σηκωμένες . Σ’ αυτό το ταξίδι, όνειρο και φιλοδοξία μας αποτελεί, η συνεχής αυτοβελτίωση και προσπάθεια ολοκλήρωσης της ανθρώπινης και κατ’ επέκταση της μουσικής μας υπόστασης.

-Τι σας εμπνέει;

-Ο τρόπος, που διανύουμε την πορεία μας στον χρόνο, μάς καθορίζει. Κάθε τι που διαμορφώνει αυτό τον τρόπο αποτελεί ένα καινούργιο σημείο εισόδου στον ανεξερεύνητο χώρο της μουσικής μας έμπνευσης και την κάνει να ανθίζει, όπως η φύση την άνοιξη! Πειραματισμός, δημιουργία, επαναστάση, έρωτας, τρέλα στο προσκήνιο αυτής!

-Με ποιον θα θέλατε να μοιραστείτε τη σκηνή και γιατί;

-Ήδη μετρούμε πολλές συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής (Scorpions, Deep Purple, Kip Winger, Tina Guo…). Είμαστε «ανοιχτές» στον πειραματισμό και την καινοτομία και πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να συνυπάρξουμε ιδανικά επί σκηνής με τους 2Cellos, Lindsey Stirling, Elton John, Lenny Kravitz, Ross Daly…!

-Ποια μουσική επιλέγετε να παίζει δυνατά όταν είστε εκτός σκηνής;

-Η συναισθηματική μας κατάσταση καθορίζει τα μουσικά μας ακούσματα. Ακούμε δυνατά την διάθεσή μας και δυναμώνουμε την ένταση!

Share post:

  • /